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Question: May candidates who are currently members of a governing council, run in RUSA               

elections? 
 
Finding:​ No elected member a governing council can run in a RUSA election nor can they hold 
any elected position within RUSA concurrent to their holding an elected position in their 
governing council. Article 4.01 of the Constitution states, “No member may concurrently run for 
or hold an elected office on more than one body”.  From this passage it seems clear that that 
students cannot hold elected office in more than one governing council at a time, including 
RUSA.  There are a few exceptions to this rule.  Governing council RUSA representatives may 
hold their positions in their respective governing councils concurrent to their position in RUSA. 
In addition governing council members who are not elected, and elected is understood to mean 
elected generally by the students that governing council represents as opposed to internal 
election, may run in RUSA elections as well as serve in RUSA concurrently.  To clarify, this 
means that positions which could not possibly be subject to a general election  are to be 1

understood as eligible to run in RUSA elections and to serve in RUSA concurrently whereas 
positions which could possibly be generally elected are not eligible.  Therefore a vacancy 
appointment does not allow the appointee to serve in or run for a seat in RUSA concurrently.  So 
if an elected member of a governing council wished to run for RUSA or serve in RUSA they 
must resign their governing council position before they would become eligible to do so. 
Members who are currently in breach of this ruling but who gained their positions prior to the 
issuance of this ruling shall not be required to resign from any of their positions, however should 
they wish to take up a new position in either organization they must then obey all precepts of this 
ruling. 

1 For example, RUSA Parliamentarians are internally elected and cannot be generally elected. 


